Rīgas iedzīvotājus aicina ziņot par neatbilstošām āra terasēm

Publicitātes foto

Līdz ar pirmajām, siltajām pavasara dienām (un cerams, ka tādas pienāks jau pavisam drīz) Rīgā sāks aktīvi darboties āra terases. Cilvēki vēlēsies tajās baudīt pavasari, patīkamu atmosfēru un, bez šaubām, arī ko garšīgu.

Tomēr mēdz būt situācijas, kad āra terase cilvēkiem sagādā diskomfortu, piemēram, ja no tās skan skaļa mūzika. Uzņēmuma Kavis vadītājs un terašu licencēšanas konsultants Raivis Riņķis norāda, ka ikvienam cilvēkam vajadzēt zināt savas tiesības attiecībā uz āra terasēm un spēt par tām pastāvēt.

Vairums āra terašu aktīvu darbību sāks no aprīļa sākuma. Oficiāli āra terašu darbība Rīgā ir atļauta no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim, ja būs piemēroti laikapstākļi, šis termiņš var tikt pagarināts.
Raivis Riņķis skaidro, ka Rīgas pilsētas Būvvalde un Rīgas pašvaldība rūpējas par iedzīvotāju un pilsētas viesu labsajūtu, kā galveno izvirzot nosacījumu, ka āra terases nedrīkst apgrūtināt iedzīvotājus un pilsētas viesus, tādēļ to darbībai ir ierobežojumi.

Traucējošs faktors nereti ir troksnis un skaļa mūzika no terasēm. Tāpēc terasēm oficiāli atļautais darba laiks ir līdz pulksten 22.00. vakarā, turklāt no centrā un Rīgas rajonos esošajām terasēm nav atļauts atskaņot mūziku. Klusināta fona mūzika, visticamāk, iebildumus neradīs, savukārt skaļa mūzika no āra terases ir sodāms pārkāpums.

Izņēmums ir Andrejsala un Vecrīga, šajos rajonos āra terases var būt atvērtas kaut vai visu diennakti.

Taču skaļa mūzika arī nav atļauta. Andrejsalā un Vecrīgā no āra terasēm maksimāli atļautais skaņas robežlielums 65 db, to nosaka Ministru Kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr.16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikumā noteiktie trokšņa robežlielumi.

Raivis Rinķis skaidro, ka uz ielas, kur atrodas āra terase, priekšroka ir gājējiem. Nav pieļaujams, ka gājēju ietve ir aizbarikādēta, piemēram, ar galdiņiem, un gājējiem ir apgrūtinoši tikt tai garām. Pie terases ir jābūt vismaz divus metru platai ietvei, lai var brīvi tikt garām arī gājēji ar bērnu vai invalīdu ratiņiem u.c.

Vecrīgas teritorijā āra terasēm ir jābūt caurstaigājamām, lai ikviens – arī riteņbraucējs, cilvēks ar bērnu vai invalīdu ratiņiem caur to var brīvi izkļūt. Ja terase atrodas uz gājēju ietves, nevienam nav tiesību aizliegt iet tai cauri, arī tad, ja Jūs vienkārši pastaigājaties.

Jābūt arī nodrošinātam, lai uz terases var uzbraukt, piemēram, ar riteni, bērnu vai invalīdu ratiņiem, tāpēc tai abās malās ir jābūt vismaz 1,20 metru platiem pandusiem (uzbrauktuvēm) ar 1:12 slīpumu.

Kā arī, ja terase atrodas Vecrīgas teritorijā (uz braukšanai vai gājējiem paredzētas ielas) ir jābūt paredzētai 3,5 metru zonai (izbrauktuvei), lai ir iespējams brīvi pabraukt garām ar automašīnu.

Āra terasei jābūt vismaz 2,20 metru augstai. Terasēs ir atļauts smēķēt – gan cigaretes, gan ūdenspīpi.

Smēķētāju zona var aizņemt 50% no terases platības, un šai zonai ir jābūt atsevišķi iezīmētai.

Bez šaubām, āra terases izkārtnēm un reklāmām jāatbilst latviešu valodas normām.

Pamanot ar āra terasēm saistītus pārkāpumus, Raivis Riņķis mudina iedzīvotājus ziņot pašvaldības policijai, nofotogrāfēt pārkāpumu un ietvītot Rīgas pilsētas Būvvaldes tviterī vai arī kā citādi ziņot atbildīgajām iestādēm. Viņš uzsver : “Rīgā terašu kultūra ir augstā līmenī, tās iecienījuši gan iedzīvotāji, gan pilsētas viesi. Tāpēc ļoti svarīgi ir nezaudēt šo kvalitāti, bet celt latiņu. Un iedzīvotāji šai ziņā var ļoti palīdzēt.

Savukārt īpaši āra terašu īpašniekiem ir jāņem vērā, ka Rīgas pilsētas Būvvaldes speciālisti pēdējos gados ir pastiprinājuši kontroli un ļoti profesionāli seko līdzi, lai tiktu ievērota atbilstība saskaņotajam. Līdz ar to arī šajā sezonā ir jārēķinās, ka tiks stingri uzraudzīta terašu atbilstība noteikumiem, kā arī tirdzniecības atļaujas derīguma termiņš.”

Īpašnieks terasi var saskaņot paša spēkiem. Jārēķinās gan, ka, iespējams, būs nepieciešama saskaņošana

Satiksmes departamentā, Rīgas pilsētas Būvvaldē, Rīgas domē un, iespējams, vēl citās iestādēs. Tas var aizņemt pat pāris mēnešus. Turklāt jāpārliecinās, ka restorāna vai bāra telpām ir atbilstoša telpu grupas lietošanas funkcija.

Vēršoties pie speciālistiem, āra terasi var saskaņot 15 – 30 dienu laikā.

Par neatbilstošu āra terases ekspluatāciju, konstatējot pārkāpumu, pirmajā reizē īpašniekam visdrīzāk tiks izteikts brīdinājums un dots laiks, lai to novērstu. Ja pārkāpumi netiek novērsti, tiek piemērots administratīvais sods – no 50 eiro līdz 715 eiro.

Terases īpašniekam administratīvo sodu var piemērot katru dienu – līdz pārkāpums netiek novērsts. Turklāt katru reizi sods ir procentuāli lielāks, un izpilddirekcijai ir tiesības anulēt un neizsniegt tirdzniecības atļauju. Šādi precedenti Rīgā jau ir bijuši.

Pievienot komentāru